zaterdag 19 april 2014

leervraag 3: In welke mate verschilt het rouwproces in verschillende culturen?

inleiding

In de wereld kom je in contact met verschillende culturen, gewoontes. Maar het is veel dichter bij ons dan we zelf denken, in elke stad of dorp wonen mensen met een andere cultuur. Daarom is het belangrijk als leerkracht, mens om rekening te houden met deze verschillende culturen. Je gaat ook niet voor verassingen komen als je weet wat de gewoontes en culturele achtergronden zijn tijdens het rouwproces. 

Hieronder lees je hoe ze rouwen in verschillende culturen en waar we zeker rekening mee moeten houden.

het verschil van de verschillende culturen ? 

Boeddhisme


In deze cultuur kiezen ze ervoor om geen verdriet, angst of andere negatieve emoties te tonen bij een overlijden omdat dit een blijk geeft van een verkeerde gehechtheid. Dit is omdat ze de stervende niet willen storen.Ze zien het ook als hun taak om tijdens het stervensproces de stervende te inspireren. 

Na het overlijden wordt het lichaam enige tijd met rust gelaten. Als het bewust zijn in het lichaam verdwenen is dan wordt er geen bijzondere waarde meer aan het lichaam gehecht. 
Tijdens de uitvaart zelf spreken men mantra's uit en mediteren ze. Ook verbrandt men een foto van de overledene en wordt positieve energie opgedragen aan de overledene

Goed om te weten ? 

  • Er wordt een flinke periode gewacht met het afleggen van het lichaam om de laatste fase van het stervensproces niet te storen.
  • Men raadt aan de stervende op z'n rechterzij te draaien en de houding aan te nemen waarin ook Boeddha gestorven is.
  • Er is een sterke voorkeur voor cremeren, maar als het de wil van de overledenen is voor een begrafenis stemmen ze daar mee in.
  • Serveer strikt vegetarische versnaperingen, indien gewenst/ gepast


Belangrijkste: In deze cultuur kiezen ze ervoor om geen verdriet, angst of andere negatieve emoties te tonen bij een overlijden omdat dit een blijk geeft van een verkeerde gehechtheid.

Christendom 

In deze cultuur geloven ze vooral in het voorbestaan na de dood. De avond voor de begrafenis houden ze meestal een avondwake. Tijdens de dienst wordt een gedachtenisprentje uitgedeeld met een afscheidstekst. Bloemen zijn op deze begrafenissen in overdaad aanwezig.

Tijdens de plechtigheid besprenkelt de priester de kist met wijwater. Na de dienst gaan de priester en de nabestaanden met de kist of urne naar de begraafplaats. Hierna volgt er ook altijd een koffietafel

Goed om te weten? 

  • Ze worden begraven, maar verandert tegenwoordig . Ze laten hun ook vaak cremeren. 
  • Bij de begrafenis of crematie gaat veelal een afscheidsdienst of rouwdienst vooraf met daaraan voorafgaand een condoleance.

Belangrijkste : bij de uitvaart zelf voor verdriet getoond, maar de rouw daarna verloopt eerder ingetogen. Elk jaar op Allerzielen worden de doden herdacht, ze gaan naar het graf van hun dierbaren en plaatsen er bloemen.

Hindoeïsme

Hier kiezen ze meestal voor crematie, omdat dit de snelste manier is om het lichaam te laten reincaneren. De rituelen moeten hier strikt gevolgd worden om de reis van de ziel naar ander lichaam goed te laten verlopen. De overledene wordt zo snel mogelijk naar een uitvaartcentrum gebracht, waar hij wordt gewassen in de aanwezigheid van de familie. 

Op de dag van de crematie scheert de man die het dichtste bij de overleden stond het hoofdhaar af. Tijdens de afschscheidsplechtigheid maakt de priester vijf pindhs als eerbetoon aan Brahm. De mannen dragen de kist naar het crematorium en zetten de kist onderweg 5 x op de grond. Eens de kist ter plaatsen is wordt ze geopend en versierd met bloemenkransen. De oudste zoon loopt 5x rond de kist met brandende dia en raakt hiermee de mond van de overledene aan. De directe nabestaanden gaan mee naar de ovenruimte om de verbranding bij te wonen. 

Goed om te weten? 

  • Er is meestal elke dag rouwbezoek.
  • Na het overlijden mag onder geen enkele voorwaarden het lichaam gebalsemd worden.
  • In de rouwtijd is men strikt vegetarisch. 
Belangrijkste: Het tonen van verdriet is heel gewoon voor hindoes, zowel mannen als vrouwen tonen hun emoties. Er wordt een positieve uiting van emoties gestimuleerd.



Jodendom

In de joodse gemeenschap verzorgen nabestaande zelf de begrafenis. Ze vinden ook plaatst binnen de 36 uur na het overlijden. De overledenen wordt in een kist gelegd, waarna er aarde van Israël wordt uitgestrooid, of in een zakje bij het lichaam gelegd. 

Bij de begrafenis wordt de kist gedragen door de nabestaanden. Er wordt ook tijdens de dienst een herdenkingstoespraak gehouden, waarna nabestaanden de kist naar de begraafplaats begeleiden. Onderweg stoppen ze 3x om zo duidelijk te maken dat er geen haast bij is. De nabestaanden maken ook een scheur in hun kleding als teken van rouw, ze wassen ook de handen na het verlaten van de begraafplaats.

Goed om te weten?

  • Pas nadat de ziel is uitgegaan mag men de ogen en de mond pas sluiten. Dit wordt traditioneel door de kinderen gedaan.
  • Het troosten van de rouwende is niet op zijn plaats voor de begrafenis, rouwbezoek en afscheid nemen komen hier niet voor.
  • Het dragen van een keppeltje of een andere hoofdbedekking is gewenst tijdens de begrafenis.
Belangrijkste: de rouwende bevinden zich tussen twee toestanden: in relatie met de doden en de nabestaanden. De interactie met de andere nabestaanden is heel belangrijk voor de verwerking.

Islam

De dood is hier niet het einde, maar een overgang naar een ander leven.  Het rouwproces in deze cultuur duurt veertig dagen, deze wordt ook feestelijk afgesloten.Na het overlijden worden de ogen gesloten en wordt er gebeden. De uitvaart moet binnen 24 uur plaatsvinden, dat kan in het land van herkomst of op een islamitische begraafplaats. 

De overledene wordt in doeken, liggend op de rechterzij, in de richting van Mekka zonder kist begraven. Meestal zijn vrouwen en kinderen niet aanwezig op de begrafenis, Als kinderen toch meegaan is dit vanaf 10 jaar of 12 jaar. Na de begrafenis gaan ze naar huis om daar te eten en te drinken. Ze blijven ook het graf van de overledenen bezoeken.

Goed om te weten?
  • Publiek vertoon van verdriet is uit de boze.
  • Uiterlijke pracht en praal en muziek bij de uitvaart zijn verboden, alles moet sober zijn.
  • Er moet gescheiden gerouwd worden van de mannen en de vrouwen. 
  • Condoleren is gepast tot 3 dagen na het overlijden.
  • Een weduwe rouwt 4 maand en 10 dagen.
  • Er wordt niet veel over de overledene gesproken.
Belangrijkste: De eerste 3 dagen van de uitvaart wordt de familie gecondoleerd, en krijgen ze eten van familie en buren. Er wordt geen publiek verdriet aanvaard, het is verboden. Ze willen ook zo weinig mogelijk pracht, alles moet sober zijn.

Slot 
Het is heel duidelijk te merken dat de culturen heel hard verschillen als het over rouwen gaat. Zo als u ziet staat er altijd bij wat het belangrijkste is , dit is vooral als je als kennis, leerkracht,.. de mensen wil condoleren. Zo weet je wat wel mag en wat niet mag. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten